CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x

PRAVIDLA-VYŘEŠENO DOTAZY NA PRAVIDLA - Různá rozšíření

téma založeno uživatelem Sleepy - 17.1.2015, 12:15 |

...
Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
Bombe 2 borks 2 C6H6 1 Chmura 35 Curuj 2 Danilka 1 Eldenroot 10 endomame 1 FRANTIK 1 GinBook 3 gowery 3 Jana.Zat 6 Joachim 10 1 Katka Slaninová 1 Neuge 1 Pejdos 2 PesBobes 3 PetraP 1 PetrM 1 peťul 9 pripluv 8 rpo7 1 SKAM 4 Sleepy 5 šmoula 10 tazatel 3 Uživatel 719 8 xSiskaA 5
Ahoj,

Pokud si vytáhneš kartičku která nejde nikam přiložit, vyřadí se tato kartička navždy ze hry. U kartiček s vyobrazením draka je to jiné ty se po přiložení kartičky se sopkou vracejí do hry.

Bílý kůň - při hraní s tímto rozšířením se na hrací plochu musí umístit ještě plánek na který se postupně pokládají kartičky z tohoto rozšíření. Ostatní kartičky se přikládají od umístěných kartiček na tomto plánku.

Přiložené soubory Miniatury

[-] 3x   Chmura, Eldenroot, Sleepy
První otázka:
Dle pravidel pro rozšíření "Opatství a starosta" drak může vrátit statek zpět do zásoby. Přímo se tam píše: "Statek může být vrácen zpět do zásoby hráče drakem" a samozřejmě v takovém případě stačí i pokud drak vstoupí na kteroukoli ze 4 kartiček na kterých statek stojí.

Zjišťoval jsem ale i proč je to v JCloisterZone jinak. V této hře se vychází z pravidel

[Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou zobrazit URL odkazy - klikněte ZDE pro přihlášení/registraci.]

. A jak jsem zjistil tak v těchto pravidlech se opravdu píše že drak statek sebrat nemůže. JCloisterZone má tedy také pravdu. :)

Moje úvaha:
Drak figurky jakoby nežere pouze je vyhání z hrací plochy (figurky je možné znovu použít - neodstraňují se natrvalo). Statek je úplně jiný druh figurky (ostatní figurky představují nějakého človíčka nebo zvíře - výjimka vůz) statek je ale stavba a nemůže se tedy pohybovat (nemůže být vyhnán) a nelze jej např. umístit tajnou chodbou a nebo nemůže být ani umístěn na věž atd.
Takže abych řekl pravdu připadají mi pravidla z rozšíření "Opatství a starosta" nesmyslná. Souhlasím tedy s pravidly Complete Annotated Rules! :)

Druhá otázka:
Pokud hráč nestihne zahnat ovce do konce hry nedostane za ně na konci hry žádné body.
Díval jsem se třeba na němecou verzi pravidel pro rozšíření "Opatství a starosta" a tam se také píše to samé co v těch českých. Pravidla pro jednotlivá rozšíření jsou asi ve všech jazykovích mutacích stejná.

Inu uvidím jakým směrem se vydá dokument Carcassonne Shrnutí pravidelNerd
[-] 2x   Chmura, Eldenroot
Věž ani drak, figurku z hradu sebrat nemohou :)
[-] 2x   Chmura, xSiskaA
Pro figurkou kterou umístí na létající stroj se musíš rozhodnout po přiložení kartičky (přiložení kartičky - umístění figurky na létající stroj - hození kostkou - přesunutí figurky ve směru šipky o hodnotu na kostce)

Může být určitě použita i velká figurka, fantom a starosta. Stavitel, selátko a statek určitě být použity nemohou a u vozu, pastýře a opata si zatím nejsem jistý. 

Pokud se na létající stroj umístí starosta a přistane na kartičce na které není část města vrací se zpět do zásoby hráči.

A s doplněním tabulky Družiníci o nový řádek, souhlasím :)

Tabulku doplním co nejdříve a pokusím se i zjistit jak je to s tím vozem, pastýřem a opatem ;)
[-] 3x   Chmura, Eldenroot, LukyBil
Jelikož jsem nikde nenašel odpověď na to jaké figurky mohou být použity jako letci a já sám také nemohu na nic přijít. Poslal jsem tuto otázku výš, abych se dozvěděl co na to napíši odborníci na Carcassonne ze zahraničí :)

EDIT:
Už jsem si v tom udělal jasno a zjistil, že je tedy možné použít jako letce i vozy, pastýře a opaty.

Vůz je zvláštní družiník který má i v tomto přpadě výjimku - může tedy bezproblému létat.
Pastýř může být umístěn pouze na louku (V pravidlech se cice píše že figurka nesmí být umístěna na louku, to ale platí pouze pro základní figurku, velkou figurku a fantoma).
Opat může být umístěn pouze na klášter (Tato figurka vyšla součástí Carcassonne II - Odkaz na téma a pravidla).

Kompletní souhrn v úvodním příspěvku tématu Družiníci.
[-] 2x   Chmura, Eldenroot
1) Kopec rozhoduje o vlastnictví, pokud se ve městě nachází v rovnováze více různých figurek.
Příklady:
Dokončené město a v něm je:
1 červený, 1 modrý a 1 zelený - všichni získají body
1 červený na kopci, 1 modrý a 1 zelený - pouze červený získá body
1 červený na kopci, 1 modrý na kopci a 1 zelený - pouze červený a modrý získají body
1 červený na kopci, 1 modrý na kopci a 1 zelený na kopci - všichni získají body
2 červení, 1 modrý na kopci a 1 zelený - pouze červený získá body
2 erby, červený starosta a modrá velká figurka - červený i modrý získají body
2 erby, červený starosta a modrá velká figurka na kopci - pouze modrý získá body

2) Figurka na hradě získá stejně bodů (i bonusové body).
[-] 3x   Chmura, Eldenroot, sveraz2
(14.12.2015, 13:44)Danilka Napsal(a): Dobrý den,
mám dotaz a figurku "Starosta".  Lze ji postavit na "Hrad" z rozšíření Mosty a hrady?   I když na malém městě, kam umisťuji hrad není erb? Bude tam starosta počítám jako běžná figurka, ne?
Díky za odpověď
Danilka

Pokud se dokončí město se starostou a není v něm žádný erb, hráč nezíská za starostu žádné body. Ve městě musí být alespoň jeden erb, aby mohlo být město se starostou ohodnocené.

Pokud je tedy město ze dvou kartiček, neobsahuje žádný erb a je na něm umístěn starosta, takové město je možné ve hrad přeměnit. ALE protože město nemá pro starostu žádnou hodnotu, nemá pro starostu žádnou hodnotu ani hrad a hráč by tedy za první dokončenou oblast nezískal body žádné.

Takže na dotaz, jestli je možné umístit starostu na hrad, nemohu napsat že to nejde – jde to, body ale za to nejsou žádné :)

EDIT:
Ještě dodatek – uvědomil jsem si, že v rozšíření Opatství a starosta je kartička s koncem města a také s erbem.

Takové město už by pro starostu hodnotu mělo. Pokud by se ale město změnilo ve hrad, se starostou hodnotu zase ztrácí a hráč by ani takto nezískal body za první dokončenou oblast.
[-] 2x   Eldenroot, sveraz2
Ahoj
Ano, sám si můžu vybrat na kterou louku figurku umístíš. Tato akce probíhá stejným způsobem jako když se v průběhu hry umísťují figurky z jiných čtvrtí města Carcassonne na dané oblasti. Hráč po levici toho kdo umístil poslední kartičku umístí figurku z tržiště na kteroukoli louku, následně tuto akci můžou provést i další hráči a poslední může přemístit figurku hráč který přiložil poslední kartičku.

Pravděpodobně související témata…
Téma Autor Odpovědi Shlédnuto Poslední příspěvek
  PRAVIDLA-VYŘEŠENO DOTAZY NA PRAVIDLA - Kupci a stavitelé Joachim 10 14 5 218 16.4.2022, 23:53
Poslední příspěvek: Bumsakalaka
  PRAVIDLA-VYŘEŠENO DOTAZY NA PRAVIDLA - Katapult Losos 6 1 555 10.2.2020, 17:10
Poslední příspěvek: LunarHexagon
  PRAVIDLA-VYŘEŠENO DOTAZY NA PRAVIDLA - Kruhy v obilí Chmura 4 2 011 8.11.2019, 16:28
Poslední příspěvek: Eldenroot
  PRAVIDLA-VYŘEŠENO DOTAZY NA PRAVIDLA - Hostince a katedrály Gabča Halasová 7 3 351 26.2.2019, 22:20
Poslední příspěvek: Chmura
  PRAVIDLA-VYŘEŠENO DOTAZY NA PRAVIDLA - Rozšíření OPAT (Nová edice) Katka Slaninová 10 2 846 16.2.2019, 20:10
Poslední příspěvek: Eldenroot

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)